Kinderhuis Dusheti

De meest recente toevoeging in kleinschalige kinderhuizen in Georgië is die in Dusheti. Met nog geen 5.000 inwoners kan het amper een stad genoemd worden, maar toch is de plaats op zo’n vijftig kilometer ten noorden van Tbilisi de hoofdstad van het district Mtscheta-Mtianeti met een rijke historie.

Net als de andere huizen waar Breath Care for Kids het initiatief toe heeft genomen, is het kinderhuis in Dusheti bedoeld om kansarme kinderen een omgeving te bieden waarin ze op kunnen groeien tot kansrijke volwassenen. In een situatie die zoveel mogelijk op een regulier gezin lijkt wordt kinderen een veilige omgeving geboden, waarin sociale ontwikkeling en onderwijs speerpunt zijn. Dat alles is erop gericht ervoor te zorgen dat de kinderen een zelfstandig leven kunnen leiden zodra ze het huis verlaten.

Het kinderhuis in Dusheti werd geopend in 2011 en biedt plaats aan maximaal acht kinderen. Begin 2018 wonen er twee jongens en drie meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Er is dus nog plaats voor maximaal drie kinderen, maar in de begeleiding wordt ook nog uitbreiding gezocht. Naast Eka en Aleko Jamutashvili is plaats voor twee extra gastouders.