Kinderhuis Ozurgeti

Varkens en koeien die op het stationsplein liepen te scharrelen. Het was niet het enige waar bestuursleden van Breath van opkeken toen ze tijdens een reis door Georgië in Ozurgeti aankwamen. Het was vooral de hopeloze situatie van de mensen in het stadje op vier uur rijden van hoofdstad Tbilisi die is blijven hangen. Tezamen met de vriendelijkheid en gastvrijheid.

De erbarmelijke leefsituatie maakt het extra noodzakelijk er alles aan te doen om te voorkomen dat kinderen worden overgeleverd aan het straatleven. Het was daarom niet verbazend dat er een verzoek bij Breath kwam een voorziening te creëren om kinderen in problemen een dak boven het hoofd te verschaffen. En nadat met eigen ogen was geconstateerd in welke probleemsituatie deze kinderen verkeren, was de bereidheid er snel om daadwerkelijk actie te ondernemen.

Tijdens een latere reis naar Ozurgeti bekeek Breath Care for Kids een aantal te koop staande woningen. Na zorgvuldige afweging werd in december 2007 besloten een huis in Ozurgeti aan te kopen.  Daarna heeft Ana Chachkunashvili, directeur van Breath Georgia, de renovatie van het pand begeleid totdat in juli 2008 het pand opgeleverd werd.

Ikea Nederland heeft de volledige inrichting van het huis verzorgd en de complete inboedel naar Ozurgeti verscheept. Sinds dat moment kunnen maximaal acht kinderen opgevangen worden in het kinderhuis, waar vier professionele ouders, Ketino en Manace Mudjiri, Ana Kokhreidze en Nana Khomeriki, er bij toerbeurt voor zorgen dat de gezinssituatie wordt gegarandeerd. Begin 2018 wonen er zeven kinderen in leeftijd van 7 tot 17 jaar.