Sparta Rotterdam Kinderdorp

Het Sparta Rotterdam Kinderdorp in Techirghiol, een dorp 9 km ten zuiden van havenstad Constanta. Is een ambitieus Breathproject. In de woningen hebben 42 kinderen een vaste woonruimte, terwijl nog eens zestig tot zeventig kinderen uit de regio gebruik maken van de medische faciliteiten, die aan het dorp verbonden zijn.

Na een eerste kennismaking met het Techirghiol in 1998, kreeg Breath in 2000 de beschikking over een stuk grond in het dorp aan het Techirghiolmeer. De grond was beschikbaar gesteld door de gemeente Techirghiol en na een overeenkomst met de Roemeense Kinderbescherming werd besloten een kinderdorp voor gehandicapte kinderen op te zetten. Zo konden in de loop van dat jaar keien en allerlei obstakels worden verwijderd van het stuk grond en werd met het neerzetten van een bord de bouw van het Sparta Rotterdam Kinderdorp aangekondigd.

Op 14 december 2002 konden de eerste drie huizen van het vriendelijke rood-witte dorpje geopend worden. De kers op de taart volgde op zondag 2 oktober 2005. Deze datum is nog altijd een belangrijke in de geschiedenis van Breath Care for Kids. Samen met 75 Roemeense en Nederlandse genodigden werd het Medisch Centrum van het Sparta Rotterdam Kinderdorp geopend met het hijsen van de Roemeense-, de Nederlandse- en uiteraard de Breathvlag. De ceremonie werd voltrokken door de kinderen van het Sparta Rotterdam Kinderdorp. Het Kinderdorp kon overgedragen worden aan de Roemeense Kinderbescherming.

Het Medisch Centrum was de voltooiing van het ambitieuze Breathproject. Aanvankelijk zouden in het Sparta Rotterdam Kinderdorp dertig kinderen worden gehuisvest. Later kwam het verzoek van de Kinderbescherming om ook twaalf kinderen in het Medisch Centrum te huisvesten. De kinderen waren letterlijk van de straat gehaald. Het bestuur van Breath besliste snel in het voordeel van deze kinderen, zodat zij nu ook een fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben. De Kinderbescherming breidde het aantal personeelsleden uit zodat er nu in totaal dertig mensen werkzaam zijn om de kinderen te verzorgen.

Het Kinderdorp biedt nu dus onderdak aan 42 permanente bewonertjes. Tevens kunnen zestig tot zeventig kinderen uit de regio gebruikmaken van de diverse medische faciliteiten waaronder een ruimte voor fysiotherapie, kinotherapie, psychologie en logopedie. In de kelderruimte is een uitgiftepunt voor kleding, speelgoed en allerlei hulpmiddelen voor de bevolking van Techirghiol. Op de begane grond bevindt zich de aula waar vergaderingen, verjaardagsfeestjes van de kinderen, kerkdiensten, kerstvieringen en vele andere activiteiten plaatsvinden.

Het is mooi om te constateren dat het dorpje op volle toeren draait en de kinderen volop gebruik maken van de geboden faciliteiten.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: