Kinderhuizen Malinivka

In het dorp Malinivka, ten zuidoosten van provinciehoofdstad Kharkiv, heeft Breath een stuk grond van maar liefst 3.700 m2 aangekocht. Hier moeten twee kinderhuizen worden gebouwd, waar per huis acht tot tien kinderen onderdak zullen vinden. Het gaat veelal om kinderen die het slachtoffer zijn van de oorlog in het oosten van Oekraïne.

Door de onveilige situatie in de Donetsk- en Loehanskregio zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Daarvan zijn er velen in de altijd rustig gebleven Kharkivregio neergestreken. Deze mensen verblijven onder slechte omstandigheden in kampen in de regio. Vooral in de wintertijd met temperaturen van soms wel -30 graden is het niet eenvoudig voor hen. Breath Care for Kids heeft regelmatig onder andere medicijnen uitgedeeld in de kampen. Maar dit is niet voldoende.

Kinderen slachtoffer

Zo zijn er alleen al in het stadje Chuguiev, met ruim 30.000 inwoners, 113 kinderen zonder ouderlijke zorg. Daarvan zijn 32 kinderen weeskind; 81 kinderen hebben wel ouders maar die kunnen deze kinderen geen ouderlijke zorg bieden. Enkele kilometers van Chuguiev ligt het vriendelijke dorpje Malinivka. In dit dorp zijn alle voorzieningen voor kinderen aanwezig. De organisatie Service for Children in Chuguiev heeft ons een dringend verzoek gedaan om opvang te verzorgen voor een aantal van deze kinderen. Dat willen we doen door het realiseren van twee huizen, waar de kinderen in kleine groepen met professionele ‘ouders’ op kunnen groeien.

Project

In juli 2017 is begonnen met de bouw van het eerste huis en de hoop is dat een ‘gezin’ met acht tot tien kinderen dit huis voor de winter van 2018 kan betrekken. Ondertussen wordt hard gewerkt om de financiering van het tweede huis rond te krijgen, zodat na de bouw van het eerste huis ook het tweede gerealiseerd kan worden.
In de huizen zullen de kinderen wonen en leven volgens de inmiddels beproefde ‘Small Group Home formule’. Daarbij wordt uitgegaan van een maximum van tien kinderen, zodat ze maximale aandacht, liefde en zorg kunnen krijgen. Voor die kinderen wordt met zorg een ‘ouderpaar’ geselecteerd dat zeven dagen per week, 24 uur per dag voor de kinderen zorgt. In andere huizen zien wij dat de bewoners na verloop van tijd een echte familie vormen en dat de kinderen opkomen voor hun broertjes en zusjes. Daarnaast staat een veilig onderkomen, opleiding en zorgen voor een baan centraal. De kinderen kunnen in deze omgeving uitgroeien tot een stabiele volwassene.

Financiën

Voor de realisatie van het eerste huis hebben wij een flinke bijdrage mogen ontvangen van de Liberty Foundation. Deze stichting is al jarenlang een geweldige steun in de rug voor ons. Wilde Ganzen heeft het project in december 2016 goedgekeurd en dat betekent dat zij alle sponsorbijdragen met 50 procent vermeerderen. Veel geld is dus al binnen maar er is ook nog veel geld nodig voordat wij ook het tweede huis kunnen laten bouwen.

De kinderen en ouders krijgen van de Oekraïense overheid een speciale status waardoor wij verzekerd zijn van een flinke bijdrage in de exploitatiekosten voor ieder kind dat wij huisvesten. Deze bijdrage is echter net niet voldoende om alle kosten en voorzieningen die wij de kinderen geven te betalen. Voor de dekking van deze exploitatiekosten is Breath nog op zoek naar een sponsor.

Self supporting

Mede door de afwaardering van de Oekraïense grivna en het Russisch-Oekraïense conflict zijn onder andere de energieprijzen enorm gestegen. Met Nederlandse technologie willen wij een milieuvriendelijker en vooral zuiniger energiebeleid opstellen dat ook een voorbeeld voor anderen kan zijn. Verder zullen wij de ruime tuin gebruiken voor het verbouwen van groente en fruit. Kippen en varkens moeten zorgen voor verse eieren en vlees. Wij willen een commerciële activiteit opzetten om de ontbrekende financiën te verdienen. Tevens kunnen wij de kinderen die oud genoeg zijn daar een baan in aanbieden. Op deze manier willen wij het project zoveel mogelijk selfsupporting maken.

Bijdragen

In de toekomst zal het project zichzelf grotendeels kunnen bedruipen. Op dit moment wordt nog financiering voor het tweede huis gezocht. Voor de dekking van de resterende exploitatiekosten, is Breath op zoek naar een naamsponsor voor de huizen.