Bijna toevallig in Georgië

De activiteiten van Breath in Georgië kennen een min of meer toevallige oorsprong. Een gesprekje van amper een minuut dat Breath-voorzitter Nico de Borst had met Sandra Roelofs, toen nog Georgisch ‘First Lady’, heeft tot verrassende resultaten geleid.

“Ik was op een bijeenkomst van Wilde Ganzen, waar Sandra Roelofs als gastspreker optrad,” gaat Nico de Borst terug in de tijd. “Zij vertelde daar onder andere over haar stichting SOCO, die zich inzet voor onderwijs aan kansarme kinderen. Hoewel zij behoorlijk werd afgeschermd, zag ik na afloop van haar verhaal kans om haar even de hand te schudden. En ik gaf daarbij aan dat wij altijd bereid zijn om te kijken of we gezamenlijk iets kunnen doen.”

De Borst had dat bij die bijeenkomst wel gezegd maar was daarom niet minder verrast toen hij een maand of twee later op een avond vanuit Tbilisi gebeld werd. Het was een verkennend gesprek maar er werd ook gelijk een afspraak gemaakt. Roelofs kwam naar Capelle aan den IJssel en maakte kennis met De Borst en zijn gezin en kon daarbij en passant ook toenmalig burgemeester Joke van Doorne van Capelle aan den IJssel de hand schudden.

Al snel na die eerste ontmoeting werden plannen gemaakt voor een gezamenlijk project. Breath ondersteunde een schoolboekenproject van SOCO waardoor tweeduizend kinderen van elf scholen in het onrustige district Gali van schoolboeken konden worden voorzien.

Eenmaal aanwezig in het land op de grens van Europa en Azië, waar schoonheid en gastvrijheid met armoede wedijveren, konden verdere activiteiten van Breath eigenlijk niet uitblijven. Dat begon in hoofdstad Tbilisi, waar oncoloog dr. Reema vertegenwoordigers van Breath een rondleiding gaf door het plaatselijke oncologisch centrum. Daarbij bleek het centrum zo goed als geen voorzieningen te hebben voor familieleden van de ernstig zieke kinderen die vanuit het hele land naar de hoofdstad komen. Breath Care for Kids zorgde ervoor dat drie kamers werden ingericht voor ouders die bij hun kinderen willen verblijven

Kinderhuizen

Volgens het inmiddels beproefde principe van Small Group Homes werden daarna verschillende kinderhuizen gerealiseerd. In december 2007 werd besloten een huis in Ozurgeti, in het westen van het land aan te kopen. Na renovatie werd dat in juli 2008 opgeleverd en sindsdien verblijven er tien kinderen met twee vast ‘ouders’ in het pand.

Daarna werden er ook in Kutaisi, de tweede stad van Georgië, en in Telavi kinderhuizen volgens hetzelfde principe gerealiseerd. Het huis in Kutaisi is inmiddels een huis speciaal voor kinderen met een handicap of een ontwikkelingsstoornis. De meest recente toevoeging is een kinderhuis in Dusheti.

 

De vier huizen in Georgië draaien naar tevredenheid. Dat maakt echter niet dat de verbondenheid tussen Breath en het land in de Kaukasus er minder op wordt. Niet voor niets werd Breath-voorzitter De Borst in 2011 benoemd tot honorair consul van het land.