Ontwikkelingen rond ontvoerde Oekraiense kinderen

10-02-2024

Donderdag 8 februari verschenen nieuwsberichten, dat onderzoekers en rechercheurs uit 23 landen een doorbraak hadden gevonden, in het lokaliseren van door Rusland ontvoerde Oekraiense kinderen. Dit onderzoek vindt plaats op initiatief van de Nederlandse politie en Europol.  Ook 15 kinderen die door Stichting Breath zijn ondersteund tijdens de eerste maanden van de oorlog, zijn uiteindelijk ontvoerd naar Rusland. Breath Care for Kids maakt zich nog altijd ernstig zorgen over het lot van deze kinderen.
 
HET VERHAAL:
 
In het vredige Oekraiense stadje Rublene op een steenworp afstand van de Russische grens, werd op de vroege morgen van 24 februari 2022 de vrede wreed verstoord door wapengekletter van de Russische strijdkrachten. Het stadje werd bijkans als een van de eersten onder de voet gelopen. In het stadje was een huis gevestigd zoals Stichting Breath er ook 4 heeft in de regio Kharkiv en Donbass. Dat zijn huizen waar door Breath geselecteerde  “ouders” (pleegouders) straatkinderen en kinderen die door misstanden in hun gezin zijn weggehaald bij datzelfde gezin, worden opgevangen. Deze kinderen worden door de politie van straat gehaald of bij hun gezin weggehaald. Daarna wordt hun gezondheid in het ziekenhuis gecontroleerd waarna ze naar een internaat gaan. De door Breath geselecteerde ouders spreken in het internaat met een aantal kinderen en in overleg met de autoriteiten wordt op deze manier een gezin met maximaal 10 kinderen gevormd. In de volksmond worden het weeshuizen en wezen genoemd maar meer correct is om het kinderen zonder ouderlijke zorg te noemen. Ook was er in Rublene een klein internaat. In totaal ging het om 28 kinderen. 7 Kinderen en het personeel van het internaat kon vluchten maar daarna stond het pleegouder-echtpaar alleen voor de zorg van 21 kinderen. De banken tussen beide landen werkten niet en Stichting Breath werd door Jeugdzorg in Kharkiv gevraagd om maandelijks geld over te maken om deze kinderen van de hongerdood te redden. De kinderen en begeleiders waren al snel van allerlei zaken afgesloten maar overleefden door in het bos van alles te zoeken en dankzij de Breath bijdrage.
 
In september 2022 startte het Oekraiense leger een offensief om de Kharkiv regio te heroveren. Dat was zeer succesvol maar onze kinderen stonden met hun rug tegen Rusland en aan de andere kant was het oorlogsfront. 6 Kinderen konden op dat moment ontsnappen maar uit veiligheid werd de groep net over de grens in Rusland gebracht. Dit met het idee om na de gevechten terug te keren naar Oekraïens grondgebied. Dat is dus niet meer gelukt, want de groep van 15 kinderen en 2 begeleiders werd ontvoerd Rusland in. Het laatste bericht wat wij ontvingen, was op het moment dat pleegmoeder Tetyana zeer emotioneel telefonisch meldde, dat zij ongeveer 500 km Rusland waren ingevoerd. Daarna hebben we niets meer van ze vernomen. Meestal worden telefoons afgepakt zodat er geen contactmogelijkheden meer zijn.
 
Het Team Internationale Misdrijven van de politie heeft de informatie met de Oekraiense autoriteiten gedeeld en die gaan er samen met familie mee aan de slag. Kinderen worden daar vaak in heropvoedingskampen ondergebracht of zelfs in psychiatrische ziekenhuizen. Inmiddels is er kort contact geweest met de betreffende afdeling van de politie. Het Internationaal Strafhof in den Haag heeft vanwege deze deportaties een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin en Maria Lviva-Belova.
 
Stichting Breath zal alles in het werk stellen om in samenwerking met de Oekraiense autoriteiten en Jeugdzorg deze kwetsbare onschuldige kinderen weer in de armen te kunnen sluiten. Een overzicht over welke kinderen het gaat:   bringbackourchildren.nl of breathcareforkids.com/bring-back-our-children