Lange weg te gaan voor Oekraïne

De Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen hebben op woensdag 27 december 2017 een groot aantal gevangenen uitgewisseld. Met een groot gevoel voor optimisme zou daarmee gezegd kunnen worden dat er een verbetering van de situatie in het oosten van Oekraïne aankomt.  Maar zelfs dan gaat het nog lang duren voor gewone burgers en zeker kansarme kinderen daar iets van gaan merken. Alle reden voor Breath Care for Kids meer projecten op te zetten om kinderen met de minste kansen een stapje vooruit te helpen.

Van 1992 tot het uitroepen van de onafhankelijkheid aan het einde van 1991, maakte Oekraïne deel uit van het immense Sovjetrijk. Met de onafhankelijkheid ontstond een land met iets meer dan de helft van het aantal inwoners van Duitsland, het land met de meeste inwoners van Europa. Qua oppervlakte is Oekraïne echter het grootste land dat volledig binnen Europa ligt.

Het merendeel van de Oekraïners stemde op 1 december 1991 voor onafhankelijkheid, maar kreeg er ook een land voor terug dat er nog lang niet klaar voor was een democratie naar westers model te worden. Als die wens al bestaat. De recente geschiedenis heeft laten zien dat er nog grote tegenstellingen zijn tussen groepen die aansluiting bij de Europese Unie zoeken en veel landgenoten in het oosten van het land, die liever de banden met Rusland aangehaald zien worden.

Nadat pro-Russische protestbewegingen op 11 mei 2014 in het Donetsbekken de onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk hadden uitgeroepen, kwam het tot een gewapende strijd tussen het Oekraïense leger en de door Rusland gesteunde separatisten. Naast de directe gevolgen van oorlogshandelingen, kwam daardoor ook nog eens een vluchtelingenstroom op gang. En zoals altijd betalen de meest kwetsbare groepen de grootste tol.

Toen de oorlog oplaaide en vluchtelingen her en der in de regio hun toevlucht gingen zoeken, was Breath Care for Kids al op verschillende plaatsen in Oost-Oekraïne actief. De oorlog in het gebied heeft het er zeker niet makkelijker op gemaakt. De situatie voor straatkinderen heeft echter alleen maar gemaakt dat Breath nog eens extra de schouders er onder zet.

Niet in de laatste plaats vanwege de wens van oud-voetballer Evgeniy Levchenko om iets voor kinderen in zijn geboorteland te doen, is in 2009 een kinderhuis in Beregowo opgeleverd.

In Krasnoarmeisk (tegenwoordig Pokrovsk geheten) werd in 2011 Huize Neeltje geopend, een van de succesvolste projecten van Breath. In 2013 kon in Levchenko’s geboortestad Konstantinovka een huis worden verbouwd voor de opvang van straatkinderen.

In 2017 is in Malinivka begonnen met de bouw van een eerste kinderhuis. In dat dorp in de buurt van Chuguiev is een groot stuk grond gekocht waarop uiteindelijk twee huizen moeten verrijzen, waar in elk maximaal tien kinderen woonruimte moeten vinden in een gezinsomgeving.