Dak op eerste kinderhuis Malinivka

19-01-2018

Ondanks winterse temperaturen, waarbij het kwik daalde tot -16°C zijn de bouwers er in geslaagd het eerste kinderhuis in Malinivka ‘dicht’ te krijgen. Daardoor kan er ook in de winterse weken die nog komen door worden gewerkt.

In het dorp Malinivka, ten zuidoosten van provinciehoofdstad Kharkiv, heeft Breath een stuk grond van maar liefst 3.700 m2 aangekocht. Hier moeten twee kinderhuizen worden gebouwd, waar per huis acht tot tien kinderen onderdak zullen vinden. Het gaat veelal om kinderen die het slachtoffer zijn van de oorlog in het oosten van Oekraïne. In de huizen zullen de kinderen wonen en leven volgens de inmiddels beproefde ‘Small Group Home formule’. Daarbij wordt uitgegaan van een maximum van tien kinderen, zodat ze maximale aandacht, liefde en zorg kunnen krijgen. Voor die kinderen wordt met zorg een ‘ouderpaar’ geselecteerd dat zeven dagen per week, 24 uur per dag voor de kinderen zorgt.

In juli 2017 is begonnen met de bouw van het eerste huis en de hoop is dat een ‘gezin’ met acht tot tien kinderen dit huis voor de winter van 2018 kan betrekken. Ondertussen wordt hard gewerkt om de financiering van het tweede huis rond te krijgen, zodat na de bouw van het eerste huis ook het tweede gerealiseerd kan worden.

Voor de realisatie van het eerste huis heeft Breath een flinke bijdrage mogen ontvangen van de Liberty Foundation. Deze stichting is al jarenlang een geweldige steun in de rug voor ons. Wilde Ganzen heeft het project in december 2016 goedgekeurd en dat betekent dat zij alle sponsorbijdragen met 50 procent vermeerderen. Veel geld is dus al binnen maar er is ook nog veel geld nodig voordat wij ook het tweede huis kunnen laten bouwen.