Hoe ervaren Oekraïners de dreiging en crisis

22-02-2022

De Russische president Poetin heeft de twee deelrepublieken Donetsk en Lugansk erkend. Wat zijn de consequenties voor Stichting Breath maar bovenal voor onze families in Konstantinivka en Pokrovsk? Door deze erkenning zijn de Russische troepen een heel stuk dichter bij onze huizen gekomen. We moeten afwachten wat Poetin verstaat onder een vredesmissie die hij heeft opgestart. Wij houden scherp in de gaten of, wanneer en waar hij bij een inval de grens over gaat steken. Op dat moment steken wij de koppen snel bij elkaar en beslissen wat te doen. 

Onze staf en ouders hebben alles in gereedheid gebracht om in geval van nood te evacueren. Dankzij de vele reacties, lieve berichten en mooie donaties en sponsoring hebben wij onze gezinnen kunnen voorbereiden op een evacuatie. De auto's staan volgetankt klaar, er is extra drinken, eten en medicijnen ingeslagen. Er ligt contant geld klaar voor onderweg zodat als er weer een cyberaanval komt er toch eten gekocht kan worden. 

Onze kinderen en ouders in het Oosten van Oekraine voelen zich enorm gesterkt door het medeleven en voorbereidingen op een ontsnapping. Hierdoor ervaren zij dat ze er niet alleen voor staan.