Stichting Breath maakt zich op voor evacuatie van kinderen in Oekraine

12-02-2022

Het bestuur van Stichting Breath maakt zich grote zorgen over de verhoogde oorlogsdreiging van de laatste dagen in Oekraïne. Rusland is bezig met een enorme troepenopbouw aan de grenzen van Oekraïne en Rusland en de spanning is de laatste dagen enorm opgelopen. Stichting Breath ziet zich hierdoor genoodzaakt om een evacuatie en ondersteuning van de straatkinderen in de regio voor te bereiden.

Stichting Breath is onder andere actief in Oekraïne. Waar de meeste actieve stichtingen in Oekraïne in het Westelijk deel actief zijn, is Breath voornamelijk actief in het Oostelijk deel van Oekraïne. De reden daarvan ligt in het feit dat Evgeniy Levchenko daar is geboren. Hij raakte met zijn overgang naar Sparta Rotterdam bevriend met Nico de Borst, voorzitter van Stichting Breath en toenmalig bestuurslid van Sparta Rotterdam. Hij liet Lev zien dat Breath in Roemenië een kinderdorp had gebouw waarna Lev hem uitnodigde om mee te gaan naar zijn geboortestreek: de Donbass regio in Oost-Oekraïne. Lev is al vele jaren een gewaardeerd bestuurslid van Stichting Breath en is momenteel voorzitter van de voetballersvakbond VVCS.

Het bezoek heeft geresulteerd in het opvangen van een aantal van de vele straatkinderen in de regio. Op dit moment heeft Breath 4 huizen actief waar in samenwerking met lokale mensen en de Oekraïense autoriteiten per huis maximaal 10 kinderen worden opgevangen. De huizen zijn gevestigd in Konstantinovka, de geboortestad van Lev, Pokrovsk, Malinivka en één huis in het Westen in Beregowo. Het huis in Malinivka, dat net voor de pandemie is bewoond door een vierde familie, ligt op 25 km afstand van de grens met Rusland maar de grootste zorgen zijn er over de huizen in Konstantinovka en Pokrovsk. Deze liggen zeer dicht bij de regio waar opstandelingen in de nasleep van Euro Maidan in 2014 de Donetska Republika hebben uitgeroepen en waar de dreiging het grootst is.

Van angst onder het bed

Tijdens die periode heeft Breath al ervaring opgedaan met het evacueren van de kinderen. Het front en de vuurlinie liepen dwars door het stadje Pokrovsk wat toen nog Krasnoarmeisk heette. De kinderen doken in grote angst onder het bed als ze het geweervuur hoorden en zagen in de nacht. Met onder meer een gehuurd busje met provisorische Rode Kruis tekens kon Breath de kinderen toen langs de vele militaire checkpoints loodsen. Er zijn genoeg redenen om ons zorgen te maken dus bereidt Breath zich voor op een hernieuwde ontsnapping. 

De families worden voorzien van aanbevelingen om zich gereed te houden voor het zoeken van een schuilplaats of het evacueren van de families. Ze worden voorzien van een bedrag aan contant geld om in het geval van bankautomaten niet werken toch over geld voor eten etc. te beschikken. De meest belangrijke papieren zoals identiteits- en verzekeringspapieren liggen bij elkaar klaar. Een familie heeft de beschikking over een mini personenbusje en de andere heeft een personenauto. Er wordt bekeken of er een minibusje gehuurd moet en kan worden en de tanks zullen dag en nacht volgeladen zijn. Er wordt een voorraad gekocht van eten, drinken en medicijnen. Tevens worden ze voorzien van een brandblusser, EHBO koffer en bv een uitgebreide app om onder meer de situatie op de wegen te kunnen bekijken. Kortom: er is aan alles gedacht om in veiligheid te geraken.

Dit alles kost uiteraard geld. Stichting Breath is een fundraisingactie gestart om zoveel mogelijk kinderen in deze regio te ondersteunen en zo goed mogelijk voor te bereiden.

Help de kinderen in Oekraïne met uw donatie!

Doneer hier